Állásinterjú kérdések, amelyekre pályakezdőként jobb előre felkészülni

2021. 09. 06.

FacebookXPinterestLinkedIn

A sikeres szereplés egy állásinterjún jó eséllyel az egyik legkomolyabb kihívás, ami a diplomád megszerzését követően várhat rád. Pályakezdőként – minimális vagy nulla munkatapasztalattal – nem könnyű eladnod magad egy ilyen kiélezett helyzetben.

A jó hír az, hogy az eredményes szereplés elsajátítható készség. Célszerű azután foglalkozni vele, miután a hatékony álláskeresés, a megnyerő CV és motivációs levél megírása, valamint a telefonos interjú már gördülékenyen megy. Ha ezeket sikeresen teljesíted, az állásinterjúkra is be fognak hívni.

A cikkben minden segítséget megtalálsz, amire csak szükséged lehet a sikeres meghallgatáshoz. Végigmegyünk az állásinterjúkon leggyakrabban elhangzó kérdéseken, megmutatjuk a felkészülés praktikus lépéseit, sőt még az assessment center rejtelmeibe is bevezetünk.

Állásinterjú-kérdések – ezekre biztosan számíthatsz

Egy állásinterjún a felek célja felmérni, hogy létrejöhet-e köztük az együttműködés. A bevált forgatókönyv szerint a beszélgetés az interjú során a munkáltató által feltett kérdések mentén zajlik.

A kezdeti bemelegítő kérdéseket néhány perc után a szakmai kompetenciákra, tapasztalatokra, erősségekre és fejlesztendő területekre irányuló kérdések követik. Végül jönnek a levezető kérdések, amelyek már sokkal inkább adminisztratív jellegűek.

Nézzük meg közelebbről a leggyakoribb állásinterjú kérdéseket!

Bevezető kérdések

Meséljen magáról néhány mondatban!” – Az állásinterjúk többségének érdemi része ezzel a mondattal indul. Fontos, hogy válaszul ne meséld el az egész életpályád, kezdve az általános vagy középiskolai bizonyítvánnyal, mert azzal csak halálra untatod a másik felet.

Ehelyett mondd el frappánsan összefoglalva, hogy mi az álláskeresésed apropója, miért jelentkeztél erre a pozícióra, és miért látsz lehetőséget a közös munkában.

Munkatapasztalatra és egyes helyzetek kezelésére irányuló kérdések

Érthető módon a munkaadó vagy a HR-es szeretne megnyugtató választ kapni a „Miért szeretne váltani, hol dolgozott eddig, mit csinált pontosan és milyen eredményeket ért el?” kérdésekre is. Ha épp váltani szeretnél, akkor fogalmazd meg elegánsan és világosan a váltás indokát.

Bármit is tapasztaltál az utolsó munkahelyeden, semmiképp ne kezdd el őket szapulni, mert az nem vet rád jó fényt. Tereld a mondandód a céljaid, az ambíciód és a motivációd irányába – ezzel könnyebb szimpátiát ébreszteni.

A feladataid részletezésén túl emeld ki az eredményeid! A veled szemben helyet foglalók ugyanis azt igyekeznek felmérni, hogy képes leszel-e hasznot termelni a munkáddal. Mutasd meg nekik, hogy a korábbi munkahelyeidre sem csak melegedni jártál!

Bizonyos munkaköröknél számíthatsz szituációk kezelésére irányuló kérdésekre. A konfliktuskezelésre, illetve a vezetőkkel történő gördülékeny munkamenetre például gyakorta szokás rákérdezni interjúkon.

A legjobb, ha a kérdésre adott válaszként elmesélsz egy-egy múltbéli esetet, amikor találkoztál az adott szituációval. Például egy elégedetlen ügyfélről, akit sikerült meghallgatnod, megnyugtatnod és elégedetté tenned – azaz eredményesen kezelted a konfliktushelyzetet.

Személyes kérdések

Csaknem minden interjún elhangzik az erősségekre és „gyengeségekre” irányuló kérdés. Előbbinél a jó válasz kulcsa, ha önfényezés helyett inkább mások visszajelzéseit eleveníted fel. „A legutóbbi menedzserem azt szokta kiemelni, hogy…” – és máris sorolhatsz három erősséget.

A gyengeségeket pedig lehetőségekként kell kezelni, finoman megvillantva a motivációd. Például bevallhatod, hogy viszonylag kevés a tapasztalatod az SAP használatában, de autodidakta módon már elkezdted magad képezni ezen a téren.

Trükkös kérdések

Természetesen nem egyértelmű, hogy mi számít trükkös kérdésnek. Ha nincs rejtegetnivalód, és őszintén kommunikálsz, akkor nem lesz nehéz elmondani, miért jöttél el az előző munkahelyedről, mit nem szerettél a munkádban vagy hol látod magad három év múlva.

A ravasz kérdések célja, hogy kissé kizökkenj a komfortzónádból. Így az interjúztató stresszhelyzetben figyelheti a testbeszéded és a viselkedésed. Ha nyugodt maradsz, és nem gondolod túl ezeket a kérdéseket sem, akkor nincs mitől félned.

Levezető kérdések

  • Mikor tudsz legkorábban kezdeni?
  • Mennyi a fizetési igényed?
  • Érdekel-e egyáltalán a lehetőség, és szívesen dolgoznál-e nálunk?

Bárhogy is sikerül maga a beszélgetés, a legtöbb munkáltató fel fogja tenni ezeket a kérdéseket. Fontos, hogy az állásinterjú ezen fázisában is maradj kellően figyelmes, és válaszold meg tisztán és világosan a kérdések mindegyikét.


Így készülj fel az állásinterjúra!

A felkészülést a saját céljaid, elképzeléseid és motivációd tisztázásával érdemes kezdened. Nézd át alaposan az önéletrajzod és a motivációs leveled, illetve menj végig egyesével az állásinterjú várható kérdésein! Az sem ciki, ha hangosan, akár a tükör előtt válaszolsz rájuk. Érdemes addig gyakorolni a dolgot, amíg kellő határozottsággal és udvariassággal nem megy a válaszadás.

1.       Ismerd meg a munkaadót és a pozíció részleteit!

Az állásinterjúra történő felkészülés következő lépése, hogy tüzetesen átnézd a szóban forgó állás részleteit. Ez könnyebb lesz, ha a pályázatod beküldésekor minden hirdetést lementesz magadnak. Nézd végig az adott munkakörhöz tartozó feladatokat, illetve a felsorolt elvárásokat!

Ha ismered az állás részleteit, a házi feladat felét már elvégezted. Ezután ásd bele magad a munkaadó tanulmányozásába! Olvass utána a vállalati filozófiának, az alapvető értékeknek, és nézd meg, milyen stílusban kommunikálnak a közösségimédia-felületeken!

Ezzel a pluszmunkával nemcsak felkészültebben érkezhetsz az interjúra, de előre fel is mérheted, mennyire passzolhat hozzád a szóban forgó munkahely.

2.     Felkészülés a lehető legjobb benyomás kialakítására

Ne feledd, hogy a pozitív első benyomás kulcsfontosságú!Öltözz szolidan, de elegánsan! Ne viselj hivalkodó ékszereket és túl sok parfümöt, inkább a teljesítményeddel hívd fel magadra a figyelmet!

Az állásinterjúra történő felkészülés szerves része az is, hogy kipihenten, időben érkezel. Tervezd meg előre az útvonalat, és menj biztosra! A munkáltatóhoz érve köszönj udvariasan, és mondd el, kihez jöttél!

Határozottan, de semmiképp ne agresszíven fogj kezet, és közben végig tartsd a szemkontaktust! Ha lámpalázas vagy, akkor az interjú első perceiben mondd el, mennyire izgatott vagy a lehetőség miatt. Ezzel máris kihúztad a sokszor bénító izgalom méregfogát.

Fontos, hogy az állásinterjúra te is készülj kérdésekkel! A passzív hozzáállás érdektelenséget sugall, ezért mindenképp legyen néhány kérdés a tarsolyodban. Például:

  • Miért jó itt dolgozni, a munkatársak miért szeretnek ide bejárni?
  • Mekkora a csapat, hogy néz ki a szerkezet, mióta dolgozik együtt a team?
  • Mi lesz a feladatod, miből fog állni egy munkanapod?
  • Lesz-e lehetőséged fejlődni szakmailag, támogatják-e bármilyen formában a munkatársak képzését?
  • Hogy épül fel a kiválasztás folyamata, mikor adnak választ, és számíthatsz-e további fordulókra?

Minél komolyabban veszed a felkészülést, annál nagyobb eséllyel fogsz sikeresen szerepelni. Ha a felsoroltak mindegyikét fegyelmezetten betartod, a munka mintegy 80%-át elvégezted.

Jó, ha ismered: az assessment center

Az úgynevezett értékelő központ, ismertebb nevén assessment center (röviden AC) a toborzásban és kiválasztásban alkalmazott speciális módszertan. Célja nemcsak a standard állásinterjún elhangzottak alapján felmérni a jelölt alkalmasságát, hanem gyakorlati tapasztalatokra alapozva támogatni a döntéshozatalt.

Az assessment center keretei között rendszerint több pályázóval versenyzel a szóban forgó pozícióért vagy pozíciókért, ami azt jelenti, hogy a betöltendő munkakörhöz kapcsolódó feladatokat kell egymás után megoldanotok.

Közben a munkáltató részéről többen is monitorozzák az eseményeket: figyelik a helyzetekre adott reakciókat, viselkedésmintákat, és a látottak alapján következtetnek arra, hogy a jelöltek várhatóan milyen hatékonysággal boldogulnának a szóban forgó munkakörben.

A felvételi folyamat melyik fázisában szokás értékelő központot beiktatni?

Alapvetően kétféle forgatókönyv képzelhető el. Ha a munkaadó a létszám feltöltésében gondolkodik, és több pályázónak is lehetőséget kíván biztosítani, akkor az AC a telefonos szűrés után következik, hogy csak a legalkalmasabb pályázók maradjanak fent a rostán.

Vezető pozíciók esetében, kiemelt munkakörben és multinacionális környezetben sokszor az első személyes interjút követi az értékelő központ, és a második személyes beszélgetésre csak a bennmaradt jelölteket hívják meg.

Mire készülj, ha assessment centerre hívnak?

A várható forgatókönyv cégenként változhat, de jó eséllyel számíthatsz

  • a személyiségedet és a viselkedésmintáidat vizsgáló tesztek kitöltésére;
  • különböző egyéni/csoportos szituációs gyakorlatokra;
  • illetve pozíciótól függően prezentációs gyakorlatokra és interjúhelyzetekre.

Hogyan tudsz felkészülni az AC-re?

Az assessment center lényege, hogy váratlan helyzetekben térképezzék fel a jelöltek viselkedését. Ezért a legtöbb munkáltató nem szokta elárulni a várható feladatokat, így nem egyszerű a felkészülés.

A legjobb, amit tehetsz, ha mentálisan trenírozod magad. Akkor tudsz jól teljesíteni, ha minél inkább önmagad adod, és természetesen viselkedsz a feladatok elvégzése közben.

Néhány tipikus helyzetet modellezhetsz előre annak érdekében, hogy kellő magabiztossággal szerepelj az AC-n. A kulcs mindvégig az, hogy az egyes feladatokat és helyzeteket a legjobb tudásod szerint igyekezz megoldani!


Összegzés

Minél felkészültebben érkezel a következő interjúra, annál kevésbé fognak megizzasztani még a legtrükkösebb állásinterjú-kérdések is. A felkészülés leginkább kézenfekvő forgatókönyvét követve

  • fogalmazd meg a válaszaid minden szóba jöhető állásinterjú-kérdésre;
  • gyakorold a válaszokat és a szereplést egészen addig, amíg magabiztosan nem megy;
  • közvetlenül az interjú előtt készülj fel a szóban forgó munkáltatóból és pozícióból is!

Amennyiben ezeket a lépéseket következetesen betartod, előbb-utóbb jönni fognak az ajánlatok az ígéretesebbnél ígéretesebb pozíciókra.

Nyitókép: katemangostar – www.freepik.com

Kategória:Munka

Kivonat
fullscreenclose
printsave